048 3211 211
048 3211 211
x

​Zdravé pečenie na sviatky

Domov >Blog > ​Zdravé pečenie na sviatky
blog_post_Zdroj ilustračného obrázka: freepik.com

Dec 07, 2017

Zdravé pečenie na sviatky

Najkrajšie sviatky roka sa pomaly blížia. V každej rodine sa na obývačkovom stole počas vianočných sviatkov vystrieda niekoľko druhov koláčov a zákuskov. Vieme urobiť niečo preto, aby sme tieto dobroty mali zdravšie a pre naše zdravie prospešnejšie?

Mnohé z nás si hovoria, že ak urobia niečo zdravé tak im to rodina zvyknutá na tradičné recepty odmietne jesť. Netreba sa však vzdávať pretože aj rokmi overená klasika sa dá upiecť v zdravšej variante.

Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že pokiaľ nechceme meniť recepty od základu k zdravšej verzii pomôžu aj tieto typy:

  • Zabudnite na margaríny a vráťte sa k maslu, tak ako zvykli piecť naše staré mamy. Síce išlo maslo s cenou hore pre telo a organizmus je zdravšie pretože ide o telu prirodzené tuky. Rovnako aj chuť je v porovnaní s margarínmi kúsok iná (domáckejšia).
  • Nebojte sa obmedziť množstvo cukru. Koláče predsa nemusia byť presladené. Skúste dávať ¾ alebo tretinové dávky cukru. Jedným zo spôsobom ako cukor „ozdraviť“ je používanie tretinového cukru, či medu pokiaľ je to možné.
  • Vyhnite sa farbivám a všetkým umelým prísadám, ktoré pridávate do receptov a sú škodlivé pre naše zdravie. Pokúste sa ich vymeniť za čerstvé suroviny.
  • Čokoládovú polevu si urobte doma samy. Na polevu sa oplatí kupovať viacpercentnú čokoládu namiesto tej na varenie. Pri jej rozpúšťaní do nej nemusíte pridávať olej ani margarín pekne sa rozpustí aj bez nich.

Vanilkové rožky (zdravšia verzia)

Ingrediencie (na 25 ks):

200 g ovsených vločiek
100 g vlašských orechov
50 ml vody
3 PL kokosového oleja/masla (zmäknutého)
3 PL medu
1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Ovsené vločky spolu s vlašskými orechmi rozmixujeme alebo pomelieme na múku.

Následne vzniknutú múku rozmiešame so zvyšnými surovinami a pomocou ruky vymiesime cesto.

Ak použijeme formičky na rožteky, cesto do nich zatlačíme rukou. Ak formičky nemáme, cesto dáme na hodinu do chladničky a následne z neho tvarujeme rožteky.

Rožky pečieme zhruba 12 minút pri 170 °C.

Ešte teplé obaľuje v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Medvedie labky (zdravšia verzia)

Ingrediencie:

150 g hladkej múky
150 g hrubej múky
20 g kakaa
125 g pomletých ovsených vločiek
1 ks vajíčko
140 g práškového cukru
150 g masla

Postup:

Všetko dobre vymiešame do tuhého cesta.

Necháme v mise a prikryjeme fóliou.

Uložíme na chladné miesto asi na hodinu (môžeme aj dlhšie).

Potom vtlačíme cesto do formičiek približne do tretiny hĺbky. Formičky naukladáme na plytký pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút.

Vyklopíme asi po desiatich minútach z formičiek a obalíme v práškovom cukre.

Medovníčky (zdravšia verzia)

Ingrediencie (na 2 plechy):

425 g celozrnnej ražnej múky alebo hladkej špaldovej múky
50 g ovsenej múky – pomletých ovsených vločiek
125 g masla
350 g medu
2 ČL prášku do pečiva
2 ks vajíčko
2 PL perníkového korenia

Postup:

Maslo si spolu s medom roztopíme na miernom plameni a necháme trocha vychladnúť.

V miske si zo všetkých surovín spracujeme cesto a necháme ho do druhého dňa odstáť v chladničke.

Cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku a vykrajujeme z neho medovníčky.

Pred pečením potrieme medovníčky bielkom.

Medovníčky pečieme zhruba 10 minút na 170 stupňoch.

Veríme, že vás náš článok inšpiroval k tomu, ako sa dajú vianočné dobroty upiecť zdravšie.